Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Bij de overgang naar duurzame energie is de installatie van zonnepanelen een van de meest effectieve manieren om de energierekening te verlagen en een positieve impact te hebben op het milieu. Maar een van de eerste vragen die huiseigenaren vaak stellen is: "Hoeveel zonnepanelen heb ik eigenlijk nodig?" Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren. Team Green helpt je om dit helder te krijgen. Lees je mee?
Het aantal zonnepanelen op mijn dak
Het exacte aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je jaarlijkse energieverbruik, de efficiëntie van de zonnepanelen die je kiest, de hoeveelheid zonlicht die je regio ontvangt en andere factoren. Over het algemeen geldt dat hoe hoger je energieverbruik, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om aan die behoefte te voldoen. Maar dit is slechts een deel van het verhaal.
Hoe bereken ik het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?
Een eenvoudige manier om een schatting te krijgen van het aantal benodigde zonnepanelen is door je jaarlijkse energieverbruik te delen door de gemiddelde jaaropbrengst van een zonnepaneel. Laten we dit stap voor stap uitleggen:
- Bekijk je energierekening: Noteer hoeveel kilowattuur (kWh) je het afgelopen jaar hebt verbruikt. Dit staat meestal op je jaarlijkse afrekening.
- Gemiddelde jaaropbrengst van een zonnepaneel: In België ligt de gemiddelde jaaropbrengst van één zonnepaneel op 430 kWh.
- De berekening: Als je bijvoorbeeld 3.500 kWh per jaar verbruikt en je kiest voor zonnepanelen met een gemiddelde opbrengst van 430 kWh, dan heb je 3.500 gedeeld door 430 = 8 zonnepanelen nodig.
De gemiddelde jaaropbrengst per zonnepaneel bedraagt ongeveer 430 kWh. Vermeni dat met jouw jaarlijks energieverbruik en je hebt het aantal zonnepanelen.
Het vermogen van zonnepanelen in wattpiek
"Wattpiek" (Wp) is de term die gebruikt wordt om het vermogen van een zonnepaneel te beschrijven.
Dit is de maximale hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel kan produceren onder standaard test condities zoals een temperatuur van 25 graden en een loodrechte projectie. Het is dus belangrijk om te weten dat de daadwerkelijke energieproductie van een zonnepaneel meestal lager is dan het opgegeven vermogen in wattpiek, vanwege factoren zoals de hoek en oriëntatie van het paneel, schaduwen, vuil op het paneel en de leeftijd van het paneel.
Team Green biedt zonnepanelen met verschillende vermogens, rond de 430 WP. Dit stelt huiseigenaren in staat om zonnepanelen te kiezen die het beste passen bij hun eneHet vermogen van een zonnepaneel hangt onder andere af van de oriëntatie van het paneel, leeftijd van het paneel en vuil op het paneel.
Wat is de jaaropbrengst van zonnepanelen?
De jaaropbrengst van een zonnepaneel verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit die het gedurende een jaar daadwerkelijk produceert. Dit wordt beïnvloed door het vermogen van het paneel in wattpiek en de hoeveelheid zonlicht die het paneel gedurende het jaar ontvangt. Zo mag je bijvoorbeeld met een hellend dak van 30 graden, rekenen op een efficiëntie van 100%.
In Vlaanderen kan een zonnepaneel met een vermogen van 430 WP, bijvoorbeeld een gemiddelde jaaropbrengst hebben van 430 kWh. Echter, deze opbrengst kan variëren afhankelijk van de locatie, de oriëntatie van het paneel en andere factoren.
Zonnepanelen lonen dus nog steeds
De overgang naar zonnepanelen is een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen en te besparen op energiekosten. Hoewel het berekenen van het exacte aantal benodigde panelen complex kan lijken, maakt Team Green het gemakkelijk.
Door te kijken naar je jaarlijkse energieverbruik, de efficiëntie van de panelen die je kiest en de hoeveelheid zonlicht in je regio, kun je een weloverwogen beslissing nemen over je zonne-energiesysteem.
Team Green staat klaar om je te helpen bij elke stap, van de initiële berekening tot de installatie. Maak vandaag nog de groene keuze voor een duurzamere toekomst!
Ook interessant
Onderhoud van zonnepanelen: wanneer, waarom en hoe?
In deze blogpost van Team Green vertellen we je alles wat je moet weten over het schoonmaken van je zonnepanelen. Lees je mee?
Lees meerInvesteringsfonds Waterland stort zich op installateurs van zonnepanelen
Team Green gaat verder met het gelijkgestemde Eco Technics en dakdekkersgroep ADW-Adidak, ondersteund door de strategische visie van Waterland.
Lees meerZonnepanelen in de winter: alles wat je moet weten
Hoewel er enkele uitdagingen kunnen zijn met betrekking tot de wintermaanden, kunnen zonnepanelen nog steeds een waardevolle energiebron zijn.
Lees meerZonnepanelen voor bedrijven in Vlaanderen: alles wat je moet weten
De voordelen van zonnepanelen op een rijtje!
Lees meerFiscale voordelen van zonnepanelen voor bedrijven in Vlaanderen
De fiscale voordelen van zonnepanelen op uw bedrijfsdak op een rijtje!
Lees meerInvesteringsfonds Waterland stort zich op installateurs van zonnepanelen
Team Green gaat verder met het gelijkgestemde Eco Technics en dakdekkersgroep ADW-Adidak, ondersteund door de strategische visie van Waterland.
Lees meer